Lär dig mer om olivolja

Kallpressad olivolja i maten
– nyttig vardagslyx

Några droppar olivolja över pastan är rena smakexplosionen. Oljans rika fruktighet och goda eftersmak skänker maten en extra dimension.

Kallpressad olivolja (det som går under benämningen Extra virgin, eller extra vergine) är matens bästa vän och en fantastisk krydda. Det finns olja för alla smaker och tillfällen.

Den pepprigt intensiva Kalamata-oljan är en ypperlig smaksättare till pasta- och kötträtter. Sallader och såser får en lyxigt god smak av den fruktigt fylliga Kreta-oljan. Och sallader lyfts till höjderna av den unika oljan från Lesvos. Tre smaker med oändliga smakvariationer.

På Fontana.se kan du hitta mängder av recept och matlagningstips där olivoljan står i centrum. Här är tre spännande tips:

Klassisk fetaost
Svärdfisk i papper

Olivoljepenslad svärdfiskfilé med
kapris och rosmarin

Lägg fisken på ett ark bakpapper. Pensla med olivolja och strö över rosmarin, kapris och skivor av vitlök. Pensla över alltihop med det uppvispade ägget. Värm ugnen till 200 grader.

> Läs hela receptet

En äkta grekisk sallad

Fontanas grekiska
sallad med fetaost
och kalamataoliver

Skölj grönsakerna väl, hacka dem i bitar och blanda i en skål. Ringla över en dressing gjord på olivolja och balsamvinäger. Strö över oliver och fetaost på toppen.

> Läs hela receptet

Tapenad på kalamataoliver och olivolja

Tapenad av
kalamataoliver, chili
och pinjenötter

finhacka löken och oliverna. Mixa och tillsätt resten av ingredienserna allt eftersom. Lägg en stor klick av tapenaden på varje crustini. Garnera med paprika och hackad gräslök.

> Läs hela receptet