Lär dig mer om olivolja
olika sorters kalamataoliver

Olivoljan i våra
svenska butiker

Intresset för den goda och nyttiga olivoljan växer i Sverige. Än har vi dock långt kvar till grekernas konsumtion. Här hemma nöjer vi oss än så länge med knappt en halvliter per person och år. I Grekland är den siffran 20 liter. Men så har de ju också använt olja i flera tusen år. Till Sverige kom olivoljan först på 1970-talet.

Här är några noga utvalda produkter från Fontana:

Kalamataoliver - originalet

Extra Virgin olivolja
Kalamata

På Peloponnesos-halvön i Grekland, odlas och skördas oliverna till den här Kalamataoljan. Den gröna olivoljan har ett tydligt inslag av nyklippt gräs. Smaken har en ton av peppar.

> Mer om Kalamataoljan

Kärnfria Kalamataoliver

Extra Virgin olivolja
från Lesvos

Grekisk olivolja, och i synnerhet den från Lesvos, är känd för sin lena karaktär och klargröna färg. Den har en behaglig smak, med en mjuk och mild arom och söt eftersmak.

> Mer om Lesvosoljan

Små kalamataoliver - Mini

Extra Virgin olivolja
Kreta Kolymvari

Oliverna till den här Kolymvari-oljan odlas på Kreta. Oliverna heter Tsounati och Koroneiki. Klimatet och den mineralrika jorden ger oljan en fruktig karaktär, med mild arom och pepprig doft.

> Mer om Kretaoljan


Skivade kalamataoliver

Extra Virgin olivolja
Original

Oliverna i den här oljan kommer från noga utvalda olivlundar. Olivsorten heter Koroneiki och oljan kallpressas i Lokrida. Det är en mild och balanserad olivolja. Den har en lätt fruktig citrussmak och mild efterton.

> Mer om Original-oljan

Ekologiskt odlade oliver från Grekland

Extra Virgin olivolja
Ekologisk

Den här olivoljan är ekologiskt odlad. Allt arbete bygger på samspelet mellan miljö och människor, i enlighet med naturens oskrivna lagar. De nyskördade oliverna pressas direkt. Hantverket sker varsamt med traditionella skruvpressar.

> Mer om den ekologiska oljan

Ekologiska svarta oliver utan kärnor

Olio Extra Vergine
de oliva Classico

Fontana Classico är en olivolja med klassisk medelhavskaraktär, tappad i Italien. Den har välbalanserad smak med mild fruktighet. Smaken förfinas med förstklassig olivolja från andra medelhavsländer.

> Mer om Classico-oljan