Intresset för den goda och nyttiga olivoljan växer i Sverige. Än har vi dock långt kvar till grekernas konsumtion. Här hemma nöjer vi oss än så länge med knappt en halvliter per person och år. I Grekland är den siffran 20 liter. Men så har de ju också använt olja i flera tusen år. Till Sverige kom olivoljan först på 1970-talet.
Här är några noga utvalda produkter från Fontana:
På Peloponnesos-halvön i Grekland, odlas och skördas oliverna till den här Kalamataoljan. Den gröna olivoljan har ett tydligt inslag av nyklippt gräs. Smaken har en ton av peppar.
Grekisk olivolja, och i synnerhet den från Lesvos, är känd för sin lena karaktär och klargröna färg. Den har en behaglig smak, med en mjuk och mild arom och söt eftersmak.
Oliverna till den här Kolymvari-oljan odlas på Kreta. Oliverna heter Tsounati och Koroneiki. Klimatet och den mineralrika jorden ger oljan en fruktig karaktär, med mild arom och pepprig doft.
Oliverna i den här oljan kommer från noga utvalda olivlundar. Olivsorten heter Koroneiki och oljan kallpressas i Lokrida. Det är en mild och balanserad olivolja. Den har en lätt fruktig citrussmak och mild efterton.
Den här olivoljan är ekologiskt odlad. Allt arbete bygger på samspelet mellan miljö och människor, i enlighet med naturens oskrivna lagar. De nyskördade oliverna pressas direkt. Hantverket sker varsamt med traditionella skruvpressar.
Fontana Classico är en olivolja med klassisk medelhavskaraktär, tappad i Italien. Den har välbalanserad smak med mild fruktighet. Smaken förfinas med förstklassig olivolja från andra medelhavsländer.